pròxima exposició

Joaquim Renart. De Ciutat Vella a l'Eixample.

Inauguració el 22 d’abril a les 19 h amb entrada gratuïta.

EXPOSICIONS

EXPOSICIONS ANTERIORS

Del 28 de març al 23 de maig, s’ha pogut visitar a la sala gremial l’exposició“Imatges de persistència i canvi. Mapes i plànols antics de Barcelona (segles XVI-XX)”.

Un recorregut per la història i l’urbanisme de Barcelona a través d’un mostra de 25 plànols i mapes que ens parlen tant de l’evolució d’aquests gràfics com de les diferents maneres que es pot mirar la Ciutat.

  • Comissari de l’exposició: Xavier Cazeneuve
  • Restauració de les peces: Berta Blasi 
  • Organitza: Associació Antic Gremi Revenedors, 1447

Barcelona, març-maig de 2023

Joaquim Renart i Garcia va ser un personatge destacat de la vida cultural i artística barcelonesa de la primera meitat del segle XX. Va néixer a Barcelona el 1879 i hi va morir
el 1961. El negoci familiar, la casa Renart i Cia. amb botiga al carrer Diputació 271 i taller al carrer d’Aragó, li garantia l’estabilitat. La casa Renart es dedicava a la producció i venda d’objectes decoratius, marcs i molt especialment d’imatgeria religiosa.

Mogut per un esperit cívic ben noucentista i ben catalanista, aquell desig de contribuir a la construcció d’un país civilitzat i avançat on les arts i la cultura hi tinguessin un paper central, Joaquim Renart va estar estretament vinculat a entitats tan representatives com l’Orfeó Català o l’Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, entre d’altres. Als 39 anys, Renart va començar a escriure un diari personal, que va portar amb constància i regularitat durant 43 anys, fins pocs dies abans de morir. Així, el Diari de Joaquim Renart s’inscriu de ple en la línia dels grans dietaris barcelonins, juntament amb els de Jeroni Pujades, Bruniquer, el baró de Maldà, etc. 

La particularitat del Diari de Joaquim Renart és que és alhora una crònica literària i visual, perquè les anotacions escrites s’acompanyen amb dibuixos de traç precís i minuciós, i d’una gran capacitat de síntesi. En aquesta exposició, l’Associació Antic Gremi Revenedors, 1447 ofereix una petita mostra, però ben representativa, donant a conèixer aquests dibuixos de Joaquim Renart que formen part del seu fons artístic.

  • Comissari de l’exposició: Josep Bracons i Clapés
  • Restauració de les peces: Berta Blasi 
  • Organitza: Associacio Antic Gremi Revenedors, 1447

Barcelona, maig-juny de 2022

Els goigs són un gènere musical i poètic medieval de cant a la Mare de Déu que evolucionà i s’estengué i consolidà a tot el santoral cristià vers el s. XVII. La seva popularitat va fer que s’imprimissin per a repartir-los entre els devots.

La seva popularitat va fer que s’editessin als Països Catalans milers de goigs amb llargs tiratges i que vers el segle XIX esdevinguessin element col·leccionable, fet que ha afavorit la conservació d’una gran quantitat de goigs, com els que conserva l’Associació Antic Gremi Revenedors, 1447 gràcies generoses donacions de socis, com les del Sr. Joan Proubasta i Renart. Per a fer aquesta exposició es van seleccionar i restaurar uns quants exemplars dels segles XVIII-XIX.

Aquest conjunt ens permet poder fer un viatge a la formació d’aquesta tipologia. Gràcies a això podrem parlar de les diverses variacions abans de consolidar-se un model, del treball actiu de la dona al món de la impremta, del català com a llengua preeminent en la cultura popular enfront d’una disglòssia que feia que majoritàriament els impresos fossin en castellà o llatí, de tècniques de gravat i d’estampació…

  • Comissari de l’exposició: Albert Domènech Alberdi
  • Restauració de les peces: Berta Blasi i Berta Lorenzo
  • Organitza: Associacio Antic Gremi Revenedors, 1447

Barcelona, novembre-desembre de 2022

PROPERES EXPOSICIONS

Si et vols mantenir al dia de les exposicions que es fan a la sala gremial, subscriu-te al nostre butlletí i t'informarem d'aquesta i totes les activitats de l'entitat